Bilimsel Çalışmalardaki Çatışmalar

Hawking ve Thorne ile Preskill'in arasındaki karadelik buharlaşması konusundaki yaşadıkları uyuşmazlık üzerine kitabın yazarının yorumu;

"Bir uyuşmazlığa bakıp bilimin bunun üstesinden gelemediğini söylemek caziptir. ('Vah bilimin başına gelenlere. Kötü sona mahkumdur! Mahkumdur! Mahkumdur!') Öyle değil. Geçmişte herhangi bir noktada böylesi bilimsel uyuşmazlıklar var olmuş ve er geç çözülmüşlerdir. Şu anda cevapların olmaması gelecekte neler olacağına dair bir şey söylemez. Bilimde böylesi sorular daha ileri teori ve deneye öncülük etmişlerdir. Bilimin büyümesi böylesi çözülmemiş sorulardan geçer çünkü önemli sorular teori ve deneydeki araştırmayı harekete geçirir. Sorular 'Burayı kaz!' der gibi, saptanan ve teorik evrenin sınırlarını çizerler. Bilinmeyen X, gerekli yeri ayırt eder.

Bu nedenle yeni bilim insanları gelir, cevapları kazıp çıkarır fakat beraberinde yeni soruları da çıkarırlar. Bazı açılardan, bilimin güncel bilinmeyenleri bir sonraki nesil bilim insanları için iş programıdır çünkü her yeni aşama cevap, beraberinde yeni soruları getirdiği gibi onlara cevap vermek için daha fazla insana ihtiyacı da doğurur."

Karadelikler, Karadelik Avcılığı, s. 181
Üç Adımda Evren - David & Richard Garfinkle

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siyah Karanlık Mıdır, Yoksa Karanlık Mı Siyah?

Kapağı Açık Buzdolabı