Karanlık Madde Mutlak Siyah mı?

Mutlak (%100) siyah olan bir şeyi görebilir miyiz? Eğer göremiyorsak belki de karanlık madde mutlak (%100) karanlıktır?


Öncelikle siyah (karanlık) ve karanlık maddenin tanımını yapmakta fayda var. Siyah ve karanlık tabiriyle aynı fiziki durumu tarif ediyor olacağım. Bu noktada kafanız karışıyor şu yazımı okuyunuz lütfen; http://aktifsinaps.blogspot.com/2016/12/siyah-bir-renk-midir-krmz-renk-ile.html

Siyah; görünür bantta herhangi bir ışık olmaması durumudur. Ancak siyah her kütle, sahip olduğu ısıya bağlı olarak kara cisim ışıması (black body radiation) denilen zayıf bir ışık yayarlar. Diğer bir değişle, karanlık bir cisim bile, görünür bantta ışık yaymıyor olsa da, kara cisim ışıması nedeniyle görünmeyen banttaki frekanslarda ışık yayarlar. Yani mutlak siyah/karanlık bir şey, gözle değil ama özel kameralarla görülebilir.


Siyah cismin üzerine gelen tüm ışık absorbe edilir, cisimden herhangi bir yansıma olmaz. Ancak ısısına bağlı olarak belli bir ışık saçılır.


Astronomlar uzaydaki galaksileri gözlediklerinde galaksilerin dönme hızı ile galaksiden gelen ışığın analizi ile hesapladıkları madde miktarı arasında tutarsızlık görürler. Hesapladıkları kadar kütleye sahipse o galaksi, o halde gözlemledikleri hızdan daha hızlı dönüyor olmalıdır. Ya da galaksinin daha fazla maddeye sahip olması gerekir ki bu kadar yavaş dönsün. Bu noktada bilim insanları gözlenen galakside aslında bir tür kütlenin var olduğu ancak hiç bir şekilde ışımadıkları için onu göremedikleri, tespit edemediklerini düşünürler. Bu bahsettiğimiz gözlemlenemez kütleye de karanlık madde derler. Gözlemlenebilir madde ile gözlemlenemez madde birlikte hesaplara dahil edildiğinde matematiksel denklemler tutarlı hale gelir, galaksinin dönüş hızı kağıtta da gözlemde de aynı olur.



Spiral bir galaksi


Özetle, karanlık madde, maddenin bildiğimiz anlamda karanlık oluşundan değil, görünür ve görünmeyen tüm frekans bantlarında hiç bir ışık yaymadıkları için karanlık madde diye anılırlar. Mutlak karanlık bir cismi özel kameralarla, teleskoplarla görebiliyor olsak bile, karanlık maddeyi anlattığım nedenlerle hiç bir şekilde kamera ve teleskop ile göremeyiz.

Sorunun cevabına dönersek; mutlak siyah/karanlık olan bir cismi çıplak gözle değil ama teknolojinin yardımıyla görebiliriz. Bu yüzdendir ki karanlık maddeyi göremeyişimizin sebebinin karanlık maddenin mutlak siyah/karanlık olması ile bir ilgisi yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siyah Karanlık Mıdır, Yoksa Karanlık Mı Siyah?

Kapağı Açık Buzdolabı