Kapağı Açık Buzdolabı

İyice yalıtılmış odada buzdolabı kapağı açık şekilde bulunmaktadır. Bu buzdolabı odayı soğutur mu ısıtır mı, neden?




Buzdolapları hizmet amaçları gereği soğutma işlemi için tasarlanmışlardır ancak bunu yaparken istenmeyen durum olarak ısı ortaya çıkar. Buradan yola çıkarak soğutmanın ısıtmadan daha yüksek olduğunu düşünebiliriz. Bu durumda odamız soğur.

Ancak, eğer buzdolapları oldukça verimsiz birer sistem prensibiyle çalışıyorlarsa (akkor lambalar gibi, ufo ısıtıcılar gibi), az bir soğutma için çok fazla ısı üretiyor da olabilir. Bu durumda odayı ısıtmış oluruz.

Konuya daha farklı açıdan da bakalım. Aslında en doğru bakış açısı budur. Isı bir tür enerjidir. Buzdolabı, içindeki ortamın havasından enerjiyi çekip, ortamın soğumasını sağlar. Çektiği bu enerjiyi yok edemeyeceği için, buzdolabının dışındaki ortama aktaracaktır. Aktarılan bu enerji ise dışarıdaki ortamın ısınmasını sağlar. Alınan ve verilen enerji miktarı eşit olacaktır ve dolayısıyla oda ne soğur ne ısınır diye düşünebiliriz ancak, bu enerji aktarımı sırasında buzdolabı sisteminin bu işi yapması için şebekeden çektiği elektrik enerjisinin bir kısmı da buzdolabının aksanlarında kayıp olarak ek bir sıcaklığa dönüşecektir. Bu durumda odaya ek bir ısı girişi yapılmış olacak, ve oda ısıtılacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siyah Karanlık Mıdır, Yoksa Karanlık Mı Siyah?