Gerçeklik Düzeyi Ayrımı



"Bir akvaryumun içinde yüzen balığı düşünün. Ayrıca, daha önce hiçbir akvaryum ve balık görmemiş olduğunuzu da kabul edelim. Bunlar hakkındaki bilgiyi iki televizyon kamerası aracılığıyla ediniyorsunuz. Bu kameralardan biri akvaryumun önüne, diğeri de yan tarafına yerleştirilmiş olsun. Bu iki kameranın monitörlerine baktığınızda, ekranlarda görmüş olduğunuz balıkların iki ayrı balık olduğunu düşünebilirsiniz. Kameralar farklı açılarda yerleştirilmiş olduğu için, görüntüledikleri imgelerde biraz farklı olacaktır. Ancak izlemeyi sürdürdüğünüz takdirde, sonunda iki balık arasında bir ilişki olduğunu fark edersiniz. Birisi dönünce, diğeride biraz farklı ama diğeriyle uyumlu bir dönüş içinde olacaktır. Birisi önden göründüğünde, diğeri yandan görünecektir vb. Eğer durumun tümüyle farkında olmadığınızı düşünecek olursak, balıkların birbirleriyle anında iletişim kurdukları gibi yanlış bir kanıya sahip olabilirsiniz, ama durum böyle değildir. Burada hiçbir iletişim yoktur, çünki daha derin bir gerçeklik düzeyinde, akvaryumun gerçeklik düzeyinde, iki balıkta aslında bir ve aynı balıktır. Bir pozitronyum atomu çözüldüğü zaman ortaya çıkan iki foton söz konusu olduğunda ise, parçacıklar arasında olup biten şey* özellikle budur.

Gerçekten de durum böyledir, çünki, kuantum potansiyeli uzayın her yanına kapsar ve tüm parçacıklar birbirleriyle mekansızlık içinde karşılıklı bağlantı içindedir."

*Einstein-Podolsky-Rosen paradoksu ya da EPR paradoksu diye bilinir. Klasik fizik kuramlarıyla açıklanmakta güçlük çekilen, görecelik kuramının ışıktan hızlı bir şey olamayacağı yasağının çiğnenmek zorunda kalındığı özel durum.

Holografik Evren - Gerçeğin Şaşırtıcı ve Yeni Bir Görünümü, Evren Bir Hologramdır, s. 74 - Micheal Talbot

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siyah Karanlık Mıdır, Yoksa Karanlık Mı Siyah?

Kapağı Açık Buzdolabı